Presentem a Portbou: #Tajòmetre, la primera instal·lació interactiva de Booleans

tajometre70_500

És coneguda la nostra afinitat amb la Festa del Grafisme que cada any se celebra a Portbou des de fa vuit anys. Membres de Booleans que també ho són del Col·lectiu Grrr (organitzadors de l’esdeveniment) i la sintonia amb la filosofia de la Festa ho faciliten. Així doncs, ens agrada presentar coses en aquesta trobada anual de grafistes tan pintoresca, fascinant i enriquidora; sempre que continuïn deixant-nos-ho fer, és clar! 😉

Enguany vam voler provar una cosa nova (per nosaltres), gràcies a l’aprenentatge dels darrers mesos obtingut a les diverses sessions de coneixement compartit que hem anat organitzant i que defineixen la missió de Booleans com a col·lectiu obert. Buscàvem muntar una instal·lació interactiva que fusionés la creació audiovisual amb la gràfica generativa i la visualització de dades, tot trencant amb formats plans com el paper o la pantalla, aproximant-nos al món de les projeccions mapejades i l’ús d’Arduino com a plataforma per capturar dades de l’entorn.

Amb aquesta inquietud vam decidir crear un alcoholímetre que, durant el Guateque de la Festa, capturés el nivell d’alcohol dels assistents i el representés mitjançant una projecció tridimensional. El què hem batejat com a #Tajòmetre. Per fer-ho, vam connectar un sensor d’alcohol a l’aire a una placa Arduino que enviaria la dada capturada a un script de Processing perquè aquest generés unes animacions parametritzades amb aquell valor. Finalment, utilitzant Syphon, connectàvem Processing amb el software de mapejat MadMapper i ho projectàvem sobre una estructura de cubs formada per caixes de cartró.

No sense patir per si ens en sortiriem, finalment vàrem muntar amb èxit la paradeta a un racó, al costat de la barra de la sala La Congesta de Portbou, i durant la festa tothom que passava per allà podia provar d’alterar la projecció amb el seu al·lè més o menys alcoholitzat.

Tot seguit us en mostrem unes quantes d’imatges del muntatge i el funcionament del #Tajòmetre.

toni_testingtrastoscrisisequiptajometre100

I un parell de videos curts del muntatge i del funcionament del #tajòmetre:

Crèdits
Programació i disseny: Toni Jau
Electrònica: Jordi Castells
Intendència i torracollons: Albert Carles
Remapping i assistència: Raquel Lujan
Recerca: Ferran Esteve
Documentació: Jordi Borràs
Suport: Gorane Marcilla

Agraïments
Joanca Casasín (pel carregador del Mac), Bel Pujagut (per no moure’ns el projector)
Organització Festa del Grafisme, Col·lectiu Grrr, Booleans, Vila de Portbou

22. setembre 2015 de Albert Carles
Categories: General, Notícies | Comments Off on Presentem a Portbou: #Tajòmetre, la primera instal·lació interactiva de Booleans